csúcstechnológia nanotechnológia

2019. április 20. 19:04 - neney

Furcsa koponyák egy mexikói ásatáson

Furcsa, kúpalakban végződő koponyákat találtak egy mexikói ásatáson. Az i.sz. 945-1308 közötti időszakra datálható leletekre véletlenül, egy öntözőrendszer ásása során bukkantak rá Mexikó délnyugati területén.

Az eddig kiásott 25 tetemből 13 rendelkezett deformálódott koponyával, magyarázta Christina Garcia Moreno, aki az Arizona Állami Egyetem régészeivel dolgozott az ásatáson. "Nem tudjuk, miért deformálódott ilyen jelentősen ennek a populációnak a feje" - nyilatkozott az ABC hírügynökségnek.

A területet, amit El Cementerio-nak (a temető) neveztek el, 1999-ben fedezték fel, a kutatók azonban csak a múlt hónapban fejezték be a maradványok elemzését. Terveik szerint a következő ásatási idényben is folytatják a helyszíni munkálatokat. A csontokon túl műtárgyakat is találtak a területen, függőket, orrgyűrűket és más ékszereket.


A kutatócsoport szerint a sci-fik űrlényeinek koponyáira emlékeztető deformáció egy ősi, ezer évvel ezelőtti rituálé része volt. A koponya torzulását a fej két fadarab közé szorításával érték el, melyek pántokkal a koponyához rögzítve nyomást fejtettek ki. "A koponya deformálását világszerte alkalmazták egyes társadalmakban szertartásként, vagy a társadalmi státusz megkülönböztetésére" - taglalta Moreno. "Az El Cementerio-nál talált egyének esetében az ok még ismeretlen"

Az elemzések szerint a temetőben talált csontok többsége gyermekeké, ami arra utal, hogy a koponya torzításának gyakorlata gyakran végződhetett tragédiával. Az észak-amerikai Chinook és Choctaw törzseknél is gyakorolták ezt a rituálét, Moreno szerint a mexikói ásatásnál a fontos, vagy esetleg a más csoporthoz tartozó embereket akarták megkülönböztetni ezzel a módszerrel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucstechnologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7514848224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
csúcstechnológia nanotechnológia