Csúcstechnológia

A blog azokkal a különleges technológiákkal, érdekességekkel foglalkozik, amelyek a tudomány mai állása szerint a technológia élvonalába tartoznak. Csúcstechnológiának nevezzük azokat a technikai újításokat, találmányokat, melyek messze meghaladják a saját korukat. Jó szórakozást!

Etarget

FRISS BLOGOK

Etarget2

NAPTÁR

május 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

Etarget3

linkcsere

Testcsere virtuális valósággal

neney 2018.11.08. 11:15

A svédországi Karolinska Orvosi Egyetem kognitív idegtudománnyal foglalkozó kutatóinak a virtuális valóság alkalmazásával sikerült elérni, hogy a kísérleteikben résztvevő alanyok más emberek testét a sajátjukként észleljék.

Az első kísérletben egy kirakati próbababa fejére erősítettek két CCTV kamerát, ami két, az alanyok szemei elé helyezett kis képernyőhöz kapcsolódott, vagyis azt látták amit a próbababa "lát". Amikor a bábu kameraszemeit és az alany fejét lefelé irányították, az alany a bábu testét látta ott, ahol valójában a sajátját látta volna.

A testcsere illúzióját azzal érték el a tudósok, hogy egy-egy pálcával egy időben megérintették a két fél hasát. Az alany látta, ahogy a pálca eléri a bábu hasát, miközben érezte - látni azonban nem látta - a pálca érintését a saját hasán. Mindössze két perc elteltével az alanyban erőteljes érzet alakult ki, amivel a bábu testét a sajátjaként értékelte.

"Ez bizonyítja, milyen egyszerű az agy fizikai énünkről alkotott felfogásának megváltoztatása" - mondta Henrik Ehrsson, a projekt vezetője, aki hasonló módszerrel egy tavalyi kísérletsorozatában a testen kívüli élményt isreprodukálta. "Érzékelésünk manipulálásával nem csak a testen kívül, de más testekben is megtréfálhatjuk az ént."

Egy másik kísérletben a kamerát egy másik személy fejére erősítették. Amikor ez a személy és az alany egymás felé fordult, hogy kezet fogjanak, az alany a kamerát viselő testét érzékelte sajátjaként. "Az alany bár saját magát látja kívülről kezet rázni, mégis egy másik személyként érzékeli" - magyarázta Valeria Petkova, aki Ehrssonnal közösen végezte a kísérletet. "A kézfogásból eredő érzékszervi benyomást az alany a sajátja helyett az új testből érkezőként fogja fel."

Az illúzió erejét bizonyítják az alanyok által tanúsított stressz reakciók, amikor egy kést tartottak a kamera viselő karjához. Az illúzió úgy is működött, hogy a két személy kinézete nagyban eltért egymástól, vagy éppen nem is voltak egy neműek, ha viszont a fenyegetett félnek már nem volt emberi alakja, akkor már nem jelentkezett a hatás. 

A kísérletek célja, hogy megismerjék hogyan épít fel egy belső képet a testről az agy. A kutatás gyakorlati alkalmazásai még nem egyértelműek, a kutatók szerint a virtuális valóság terén vagy a robottechnikában vehetik hasznát, míg Kynan Eng, egy svájci idegtudós szerint a pszichológiai testképzavarokkal, mint például az anorexiával és a agyi vérkeringési zavarok utáni rehabilitációval kapcsolatos kezelésekben alkalmazhatják.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucstechnologia.blog.hu/api/trackback/id/tr285654623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.