Csúcstechnológia

A blog azokkal a különleges technológiákkal, érdekességekkel foglalkozik, amelyek a tudomány mai állása szerint a technológia élvonalába tartoznak. Csúcstechnológiának nevezzük azokat a technikai újításokat, találmányokat, melyek messze meghaladják a saját korukat. Jó szórakozást!

Etarget3

FRISS BLOGOK

Etarget2

NAPTÁR

február 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

Etarget

linkcsere

A 23. számú elem lehet az energiatárolás jövője

neney 2018.10.09. 11:37

Az energiatárolásban jelenleg megkerülhetetlen szerep jut a lítiumnak, a „fehér petróleumnak”. Elegendő csak a mobiltelefonokban, elektromos autókban működő lítium-ion technológiájú akkumulátorokra gondolni. Az Oilprice azonban arról ír, könnyen lehet, hogy a jövő energiatárolási technológiái a periódusos rendszer 23-as számú eleme, a vanádium körül fognak forogni.

Az előrejelzések szerint, 2025-re a lítium-ion akkumulátorok és elemek piacának globális teljesítménye eléri a 94 milliárd dollárt, sokszorosára növekedve a mostani értéknek. Egyesek ugyanakkor úgy vélik, az energiatárolás szent grálja valójában a vanádium.

Ezt arra alapozzák, hogy a vanádium számos tekintetben előnyösebb tulajdonságokkal bír, mint a lítium. Például képes arra, hogy az energiát hosszabb ideig tárolja, valamint a vanádium - ellentétben a lítiummal - az idő múlásával sem „fárad el”. Azaz a vanádiumtelepek jóval többször újratölthetők a jövőben, mint a most általánosan használt lítium-ion akkumulátorok.

A számítások szerint hosszabb távon olcsóbbak lesznek a most még csak csekély mértékben alkalmazott vanádiumrendszerek, mint a lítiumos megoldások.

A vanádium ráadásul az acél egyik jó ötvözője. Manapság a vanádium az autók 43 százalékában található meg. 2025-re várhatóan ez 85 százalékra emelkedik, köszönhetően rugalmasságának és az acélnál könnyebb súlyának.

A lítium-ion technológiák mellett egyelőre az szól, hogy a lítium hozzáférhetősége - a nehézségek ellenére is - viszonylag folyamatos. A Bloomberg pedig arról ír, nagyjából egy évtizedes távlatban is látható, hogy milyen nagymértékben váltak olcsóbbá a lítiumtelepek az elterjedtségükkel és a technológia fejlődésével.

Mindez azonban véges folyamat. Az elemzői számítások szerint, a lítiumos megoldásoknál 2025-re az egy kilowattóra teljesítmény költsége 100 dollárra zuhan le (egy évtizede nagyjából a tízszerese volt ennek). Ott viszont valószínűleg meg is áll, és nem lesz képes csökkenésre. A vanádium ismertségének és alkalmazásának növekedésével azonban ezeknek a telepeknek ennél olcsóbb lehet az ára.

A Föld vanádiumtartalékainak jelentős része egyelőre kiaknázatlan.

Dél-Korea, Kína, Európa, és az USA is foglalkozik feltáró munkákkal, ám vanádiumból egyelőre jóval kevesebb van, mint lítiumból.

Olyannyira, hogy az USA-nak például nincs is abból stratégiai tartaléka. Annak ellenére sem, hogy a Fehér Ház jelenleg érvényes irányelvei mentén, a vanádium az ország 35, gazdasági és nemzetbiztonsági szempontból is kulcsfontosságú nyersanyagának egyike.

Az ország területén jelenleg alig néhány kisvállalat foglalkozik a saját készletek kitermeléssel, egyikőjük egy 49 millió dollár értékűre becsült lelőlehelyen, amely volumenében jelentősnek mondható.

A Mining.com riportjából pedig kiderül, az Egyesült Államok energiatárolási piacának mindössze alig 5 százalékát adták a tavalyi év első felében a vanádiumos megoldások.

Mindez azonban a jövőben megváltozhat. A líitium-ion technológia eltérő megoldást jelent, mint a vanádiumos, és noha az utóbbiaknál most még átlagosan 500 dollárba kerül egy kilowattóra energia, a várakozások szerint a vanádiumra épülő energiatároló rendszereknél 2020-ra 150 dollárra fog lemenni ez a költség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucstechnologia.blog.hu/api/trackback/id/tr2914324603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.