Csúcstechnológia

A blog azokkal a különleges technológiákkal, érdekességekkel foglalkozik, amelyek a tudomány mai állása szerint a technológia élvonalába tartoznak. Csúcstechnológiának nevezzük azokat a technikai újításokat, találmányokat, melyek messze meghaladják a saját korukat. Jó szórakozást!

Etarget

FRISS BLOGOK

Etarget2

NAPTÁR

június 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

linkcsere

Etarget3

Magyarország jelenleg a Napból érkező sugárzási energiát alig hasznosítja

neney 2011.11.04. 04:31

http://www.mta.hu/fileadmin/2010/03/Napelem-laborjo.jpgAz energiaszükséglet kielégítése, a környezetvédelem, de az ország versenyképességének növelése szempontjából is nagy jelentőséggel bír az a napelemes technológiák kutatására is alkalmas laboratórium, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adott át az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének félvezető technológiai épületében. Pálinkás József elmondta: a napenergia fontos szerepet tölthet be az energiaigény kielégítésében.

Minél jobb hatásfokkal tudjuk átalakítani a napenergiát, annál kevésbé terheljük a környezetet – mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, hozzátéve: az emberiségnek sokféle forrásból kell kielégítenie energiaigényét, és a napenergia ezek között fontos szerepet tölthet be.

http://www.mta.hu/fileadmin/2010/03/kutlab2.jpgAz MTA MFA a vékonyréteg napelemek előállítására alkalmas gyártósorokat szállító BudaSolar Kft-vel közösen, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával mintegy 85 millió forintos befektetésből, csaknem 250 m2 alapterületű bázist alakított ki, amelynek legnagyobb része, 100 m2 az úgynevezett CVD labor, amely a vékonyréteg-szilícium napelemekkel kapcsolatos technológiai fejlesztésekre biztosít lehetőséget, de további öt kisebb eszközfejlesztő labor is helyet kapott a létesítményben.

A vékonyréteg napelemek a hagyományos technológiájúaknál olcsóbbak, hiszen kevesebb szilíciumot tartalmaznak, egyelőre azonban hatásfokuk is alacsonyabb, mintegy 6 százalékos. Ennek javítása kihívást jelent a tudomány számára. Az MTA MFA kutatóinak már vannak ötleteik, hogyan oldják meg a problémát, ezeket azonban a szabadalmaztatásig titokban tartják.

Pálinkás József reményét fejezte ki, hogy a technológiai fejlesztéssel foglalkozó laboratóriumban lesz pénz és lehetőség a kutatás folytatására, amelynek a tudományos eredményeit egész Magyarország élvezheti.

A beruházással olyan csúcstechnológia jött létre, amellyel Magyarország képes hozzájárulni a világban zajló fejlesztésekhez - mondta Bársony István, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatója a megújult infrastruktúra átadásakor. Hozzátette: a válság egyértelműen megmutatta, hogy a tudásalapú, nagy hozzáadott értéket előállító ágazatok kevésbé sínylették meg ezt az időszakot.

http://www.mta.hu/fileadmin/2010/03/roska.jpgA jövő tudósainak nevelésére is nagy hangsúlyt helyez az intézet, a bázison helyet kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel (PPKE) közösen működtetett oktatólabor is – mondta Roska Tamás, a PPKE Információ Technológiai Karának alapítója.

A napenergia hasznosítása világszerte gyorsan fejlődő ágazat: a ma működő összes kapacitás csaknem fele az elmúlt három évben épült ki, aminek több mint 80 százalékát Európában állították elő. Az MTA MFA és a BudaSolar Kft együttműködésével megvalósult kutatási, technológiai fejlesztés így az ipar számára közvetlenül hasznosítható eredményt hozhat, és hozzájárulhat a mintegy 1,16 milliárd kWh sugárzási energia hasznosításához is, amely Magyarországon évente a Napból érkezik.

Az előrejelzések szerint 2020-ra a napelemek az energiapiac szereplőinek túlnyomó többségével szemben már támogatás nélkül is versenyképes lesznek, de mai technológiákkal is akár a teljes energiaigény tizenkét százaléka kielégíthető lenne fotovillamos rendszerekkel. A fejlődésből akkor profitálhat az ország, ha időben elindítja a kapcsolódó kutatásokat, fejlesztéseket.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csucstechnologia.blog.hu/api/trackback/id/tr661967771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.teknőc · http://www.homlokzatihoszigeteles.hu/ 2010.08.09. 00:48:11

Mi Magyarok csak nagyon nehezen fogjuk kihasználni azt amink van. Sztem Magyarországon nagyon nagy hasznot tudnánk csinálni a megújuló energiákból, sőt akár fűtésben a termálvizeink miatt teljesen önállóak lehetnénk. De vajon mikor jövünk rá?