Csúcstechnológia

A blog azokkal a különleges technológiákkal, érdekességekkel foglalkozik, amelyek a tudomány mai állása szerint a technológia élvonalába tartoznak. Csúcstechnológiának nevezzük azokat a technikai újításokat, találmányokat, melyek messze meghaladják a saját korukat. Jó szórakozást!

Etarget3

FRISS BLOGOK

Etarget2

NAPTÁR

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

Etarget

linkcsere

A Feszty-körkép és a csúcstechnológia találkozása

neney 2011.10.20. 04:21

Néhány szakember a mindennapi kultúra szolgálatába állította a csúcstechnológiát. Ennek eredményeképpen sikerült egy eddig elérhetetlen, de nagyon fontos célt elérniük.

 Jelen esetben a 15 méter magas, 110 méter hosszú, 38 méter átmérőjű és 1800 négyzetméteres Feszty-körkép és a csúcstechnológia találkozásáról, ennek eredményéről van szó. A hatalmas és jelentőségteljes mű nemzeti kincsünk, kultúránk része, ezért lehetőség szerint mindenkinek látnia kellene. Önmagában figyelemreméltó tény, hogy a Feszty-körkép a viszontagságos történelmünk ellenére ma is létezik, látogatható. Azonban értelemszerűen csak azoknak, akik elmennek Ópusztaszerre, a Nemzeti Történeti Emlékparkba, és személyesen megnézik. Ez azonban csak eddig volt így, ugyanis egy figyelemreméltó projekt keretein belül, speciális technológiák alkalmazásával nemsokára mindenki számára megtekinthető lesz az interneten. Nem is akármilyen minőségben, ugyanis az elhangzottak és látottak szerint a nagyítás mértéke olyan közeli szemlélést tesz lehetővé, ami eddig csak a restaurátoroknak, és természetesen maguknak az alkotóknak volt lehetséges. 

Az előadáson elhangzott, hogy a Feszty-körkép képernyőn való szemlélése természetesen nem pótolja a személyes látogatás varázsát, de nem is ez a cél. Ettől függetlenül a jó minőségű, korlátlan elérésnek felbecsülhetetlen értéke van. Egyrészt szükség esetén lehetőség van az utólagos szemlélésre, tanulmányozásra - időponttól és helyszíntől függetlenül. Ez eddig nem volt lehetséges. Az előadáson elhangzott a Képes Krónika példája, melyet az Országos Széchényi Könyvtárban őriznek, és semmiképpen nem kerülhet a kezünkbe. Éppen ezt a korlátot hidalja át a Képes Krónika online verziója, melynek minősége szintén lehetőséget ad a nagyításra és mű részletes tanulmányozására - érdemes belenézni. Ilyen funkciót lát el a Feszty-körkép digitális online változata is. Másrészt sokan vannak, akik különféle okokból kifolyólag eme megoldás híján soha nem tudnák a földrajzi távolságot leküzdeni, és megszemlélni a művet. Az internetes elérés az ilyen esetekre is megoldást jelent.

Az fő technikai probléma természetesen a sávszélesség, amiben az elkövetkezendő 10-15 évben jelentős változásra nem lehet számítani. Jelen esetben ugyanis nemcsak egy hatalmas méretű képfájlt kell számítógépes adathalmazzá alakítani: a Feszty-körkép ugyanis egy térbeli objektum, amit a szemlélő nyilván szeretne mozgatni a képernyőn, és a különféle részeket szeretné nagyítani, tanulmányozni, lehetőleg olyan minőségben, ami a részleteket is láthatóvá teszi számára. Ez sikerült is, mert a digitális változat nagyon egyszerűen, egérrel kezelhető, és oly mértékben nagyítható, hogy szemmel láthatóvá válik a vászon textúrája is.

A fentieket a megfelelő szakmai tudás, és az alábbi technológia, eszközök tették lehetővé: Canon gépvázak, EF 70-200 2.8L USM optikák, Nodal Ninja 5L panoráma fej, DXO Pro 5.3.5 RAW konverter, Adobe Photoshop CS2, Microsoft Research Image Composite Editor, Microsoft Research Photosynth. Az eredmény ideiglenesen ezen a linken (a szükséges plugin letöltése és telepítése után) szemlélhető meg, a keresőkben egyelőre nem szerepel. A végleges verzió hamarosan elérhető lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucstechnologia.blog.hu/api/trackback/id/tr301967768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.