Csúcstechnológia

A blog azokkal a különleges technológiákkal, érdekességekkel foglalkozik, amelyek a tudomány mai állása szerint a technológia élvonalába tartoznak. Csúcstechnológiának nevezzük azokat a technikai újításokat, találmányokat, melyek messze meghaladják a saját korukat. Jó szórakozást!

Etarget3

FRISS BLOGOK

Etarget2

NAPTÁR

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

Etarget

linkcsere

Nanotechnológia 2.

neney 2011.01.07. 17:33

A nanotechnológia egyik lehetséges meghatározása: olyan tervezési és építkezési elvek és módszerek összessége, amelyekre az atomi szinten történõ építkezés a jellemzõ. Hogy ez mennyire eltér a szokványos technológiától, a már elõbb említett kés példáján is érzékelhetõ. A klasszikus késfenés, eltávolít anyagot, abban a reményben, hogy, ami visszamarad, az elég éles lesz, ezzel szemben a „nanotechnológus késfenõ” annak a módját keresi, hogyan lehet rábírni a vas atomjait, hogy úgy épüljenek egymás mellé, hogy egy tökéletes, egyetlen atomsorból álló élben végzõdjön a kés. Míg szokványos anyagmegmunkáló eljárásaink rendszerint a „felesleges” anyag eltávolításán alapulnak, addig a nanotechnológia a „szükséges” anyag atomjainak irányított összerakására törekszik. Ilyen folyamatok jellemzõek az elõ rendszerekre. Tehát, nem tûnik túlságosan fantasztikusnak az az állítás, hogy a nanotechnológia az a terület, amelyen elmosódik majd a határvonal az élõ és élettelen között. Az a szint, amelyet mára elért a nanotechnológia, még igen messze van attól, hogy az élõvilág évmilliárdok alatt kialakult és tökélyre csiszolódott módszereivel és folyamataival versenyezzen. Valójában, nem is ez a cél, hiszen a nanotechnológia feladata nem az, hogy mesterséges úton megismételje a természetben spontánul történõ folyamatokat, hanem az, hogy elõre megtervezett és ellenõrzött körülmények között, hasonló léptékû építkezésre legyen képes. Ennek a képességnek az elsajátítása folyamán eredményesen használhatjuk fel a természet „ingyenes szabadalmait”.

A nanotechnológia másik lehetséges meghatározása: olyan eljárások, amelyek segítségével jellemzõen nanométeres méretû objektumokat vagyunk képesek létrehozni.

A fenti két meghatározás átfedi egymást valamennyire, de nem tökéletesen. Valójában, még túlságosan újszerû a nanotechnológia területe, hogy mindent átfogó és egyértelmû meghatározást adhassunk. Kissé hasonlít a helyzetünk annak a hegymászónak a helyzetére, aki egy magas hegy lábánál áll, térkép nélkül. Vannak bizonyos sejtései a hegy formájáról, a völgyek irányáról, az elõnyösnek látszó ösvényekrõl, de igazán pontos képe csak azután lesz a hegyrõl, miután feljutott a csúcsra
.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucstechnologia.blog.hu/api/trackback/id/tr651974472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.