Csúcstechnológia

A blog azokkal a különleges technológiákkal, érdekességekkel foglalkozik, amelyek a tudomány mai állása szerint a technológia élvonalába tartoznak. Csúcstechnológiának nevezzük azokat a technikai újításokat, találmányokat, melyek messze meghaladják a saját korukat. Jó szórakozást!

Etarget3

FRISS BLOGOK

Etarget2

NAPTÁR

december 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

Etarget

linkcsere

Nanotechnológia 1.

neney 2010.12.28. 17:32

Nanovilág: ebben a tartományban a parányi méretek (a méter egymilliárdod része a nanométer) a jellemzoek. Ezekkel a parányokkal dolgozik a nanotechnológia, amely a jövo kiemelten fontos területe. A gyakorlati alkalmazást illetõen: ha csak nagyságrendi becslésbe bocsátkozunk, akkor is valószínunek látszik, hogy a nanoelektronika tíztol százezerig terjedo tartományban zsugoríthatja számítógépeinket és egyéb elektronikus eszközeinket, továbbá a gyógyszerek irányított célba juttatása az emberi testben, olyan nanohordozókkal, amelyek a hatóanyagot csak a megcélzott területen szabadítják fel egy testen kívülrol érkezo parancsra.

Bár errõl leggyakrabban megfeledkezünk, a környezetünk és mi magunk is atomokból épülünk fel. Amikor ceruzával írunk, szénatomokat „kenünk” a papírra, amikor megfenjük a kést, igyekszünk olyan formát adni az élének, ami a lehetõ legjobban közelíti az ideális, egyetlen atomi sorból álló élt, amely szinte bármit képes elvágni játszi könnyedséggel, ha az élt alkotó atomok elég erõsen kötõdnek egymáshoz. A tapasztalati tény, hogy az éles kés jobban vág mint a kicsorbult, azzal magyarázható: amikor a kés éle belehatol az elvágni szándékozott anyagba, akkor a kés élének megfelelõ „szélességben” el kell tolja útjából az atomokat. Természetesen, ez csak úgy lehetséges, ha az anyagba hatoló él, elszakítja azokat a kötéseket, amelyek összekapcsolják az alatta található atomokat. Ha a kés élének szélessége a milliméter tizedrésze, akkor ebben a szélességben hozzávetõlegesen egymillió atom található. Ez azt jelenti, hogy a kés él hosszában minden egyes milliméter hosszúságú darabon tízmilliószor egymillió atom található, azaz 10^13 atom. Ez egy igen nagy szám, és annak ellenére, hogy az egyes atomokat összekapcsoló erõk nagyon gyengék a mindennapi világunkból megszokottakhoz képest, a nagyszámú elmozdítandó atom azt eredményezi: ha tompa a kés, vágás helyett csak kínlódunk.
Egy másik, a mindennapi életbõl jól ismert példa a születés. Ez az a folyamat, ahogyan egyetlen megtermékenyített petesejtbõl a DNS-ben tárolt „tervrajz” szerint hetek, hónapok alatt kialakul egy élõlény. Tulajdonképpen, nem más, mint a nanotechnológia magasiskolája, amelyet a természet évmilliárdok alatt tökéletesített. Az embrió fejlõdése során, a molekuláris szinten (a molekulák jellemzõ mérete a nanométeres tartományban van) rendelkezésre álló „nyersanyagokból” a DNS-tervnek megfelelõen, mondhatni atomról atomra felépül egy bonyolult, szervezett rendszer, amely a mûködéséhez szükséges „nyersanyagokat” a környezetébõl nyeri, felhasználásuk során komplex módon átalakítja õket és felesleges termékeit visszaüríti a környezetbe. Ezenfelül információt is cserél a környezetével, egyes fajok esetében pedig a fajra jellemzõ öntudattal is rendelkezhet. Más szavakkal: él és gondolkodik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucstechnologia.blog.hu/api/trackback/id/tr541974469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.