Csúcstechnológia

A blog azokkal a különleges technológiákkal, érdekességekkel foglalkozik, amelyek a tudomány mai állása szerint a technológia élvonalába tartoznak. Csúcstechnológiának nevezzük azokat a technikai újításokat, találmányokat, melyek messze meghaladják a saját korukat. Jó szórakozást!

Etarget3

FRISS BLOGOK

Etarget2

NAPTÁR

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

Etarget

linkcsere

Nano + technológia = nanotechnológia? 12.

neney 2010.10.25. 19:23

Hosszasan lehetne még sorolni a nanotechnológia többé-kevésbé meghökkentő és adott esetben hátborzongató, lehetségesnek látszó alkalmazásait. Azt azonban világosan kell látnunk, hogy nem valamely eszköz, találmány, stb. kifejlesztése szokott gondot okozni, hanem annak alkalmazása (emlékezzünk arra, hogy a számítógépet sem a számítógépes játékok miatt találták ki). Az előbbi példáknál maradva, az „üldögélős” vakbélműtét egy remek dolog, de az a katona, akinek éppen valamely létfontosságú szervét műtik akarata ellenére az ellenfél irányítása alatt álló nanorobotok, feltehetőleg másként vélekedik arról a kérdésről, helyes volt-e kifejleszteni ilyen eszközöket. Az is egy remek dolog, ha a bankrablót, betörőt leleplezi az okos por, az viszont lehet, hogy ellenérzést vált ki a „beporzott” alanyból, ha a féltékeny házastársnak továbbítják az információt az okos porszemek.

Amint azt a jelen írásban tárgyalt, már ma létező példák (szén nanoszerkezetek, nanoszomák, olaj szsuszpenzió stb.) is mutatták, az új anyagok területén már számos, valódi nanotechnológiának minősülő megvalósítás létezik. Ezek széleskörű alkalmazását ma még egyrészt az előállításuk ára korlátozza, másrészt, az a nanoszerkezeteket tömegesen előállító eljárások még nem eléggé szelektívek. Például, a szén nanocsövek esetében még nem megoldott a szelektív növesztés, azaz, hogy a számtalan lehetséges nanocső közül egy és csakis egy fajta keletkezzen. Ennek ellenére egyes „luxus alkalmazásokban”, amelyek nem igényelnek ilyen jellegű szelektivitást, például különleges teniszütőkben, a fogyasztó már üzletben megvásárolható termékként is „találkozhat” szén nanocsövekkel. A ma létező nanotechnológiát (is) alkalmazó termékekben megtalálható szén nanocsövek, nanoszomák, olajcseppek, stb., valójában csupán alkatrészei annak a majdani nanotechnológiának, amely képes lehet egyszer az „üldögélős” vakbélműtétre, vagy fantáziánkat még szabadabban eresztve, arra, hogy nanorobotok házat növesszenek számunkra a puszta földből, sőt adott esetben, valamely távoli égitest fagyos sziklájából. Bár az nem állítható bizonyossággal, hogy valaha is létrehozunk majd ilyen típusú nanotechnológiát, mai ismereteink szintjén nincsenek ezt kizáró, tudományosan megalapozott okok. Érdemes rápillantani a 3. ábrára és emlékezetünkbe idézni, hogy az új technológiák termékei létük kezdeti szakaszában ritkán hasonlítanak arra a megjelenési formára, amelyben a kifejlett technológia szakaszában találkozhatunk velük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucstechnologia.blog.hu/api/trackback/id/tr761586485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.