Csúcstechnológia

A blog azokkal a különleges technológiákkal, érdekességekkel foglalkozik, amelyek a tudomány mai állása szerint a technológia élvonalába tartoznak. Csúcstechnológiának nevezzük azokat a technikai újításokat, találmányokat, melyek messze meghaladják a saját korukat. Jó szórakozást!

Etarget3

FRISS BLOGOK

Etarget2

NAPTÁR

december 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

Etarget

linkcsere

Nano + technológia = nanotechnológia? 1.

neney 2010.03.24. 17:56

Sokfelé találkozhat manapság az Olvasó a “nanotechnológia” szóösszetétellel, és korántsem bizonyos, hogy mindenki ugyanazt érti alatta. Egy összetett szó úgy születik, hogy két, önmagában is értelmes szót összecsapunk egy új dolog, vagy fogalom megjelölésére. Persze, az előfordul, hogy a hétköznapi élet tapasztalata ellentmondani látszik a szóösszetétel logikájának, mint például a számítógép esetében. Mit is kellene ez a szó jelentsen? Egy olyan gépet, amelyik számításokat végez. Ehelyett mire használjuk leggyakrabban? Szöveget szerkesztünk rajta, a gyerek idegesítő lövöldözős játékokat játszik, jobb esetben internetezik, stb., és a felhasználók egy egészen kis hányada, valóban számításokat végez vele. Helytelen lenne a megnevezés? Nem, a név tökéletesen fedi a valóságot, ugyanis mindezen felhasználások mögött valójában matematikai műveletek tömkelege húzódik meg. Csupán arról van szó, hogy egy bizonyos célra kitalált eszközt az emberi találékonyság sok más területen is alkalmaz, mint amire eredetileg kitaláltak.

báljunk meg hát behatolni a nano + technológia szóösszetétel eredetébe, majd lépjünk tovább annak megvizsgálása felé, mit értünk ma nanotechnológia alatt, és tegyünk egy óvatos kísérletet annak felbecslésére, hogyan fogja az e mögött az új összetett szó mögött meghúzódó valami megváltoztatni életünket, ha az üzletek polcaira kerül, mint ahogyan a néhány évtizeddel korábban odakerült számítógép is alaposan felforgatta a mindennapjainkat.

A nanosz görög eredetű szó, törpét jelent. A Nemzetközi Mértékegység Rendszerben (SI) a nano- előtag azt jelenti, hogy az utána következő mértékegység az alapegység egymilliárdod része. Így a nanométer egy olyan parányi hosszúságot jelent, amiből egymilliárd tesz ki egy métert. Ha mindennapi tapasztalataink világába szeretnénk érzékelni ezt az arányt akkor azzal vethetjük össze ahogyan az 1 cm aránylik a 10000 km-hez.

A technológia, egy ismerős fogalom, a Magyar Értelmező Kéziszótár szerint

„a gyártási folyamat elmélete és gyakorlata”.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucstechnologia.blog.hu/api/trackback/id/tr141586279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.