Csúcstechnológia

A blog azokkal a különleges technológiákkal, érdekességekkel foglalkozik, amelyek a tudomány mai állása szerint a technológia élvonalába tartoznak. Csúcstechnológiának nevezzük azokat a technikai újításokat, találmányokat, melyek messze meghaladják a saját korukat. Jó szórakozást!

Etarget3

FRISS BLOGOK

NAPTÁR

július 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Etarget2

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

linkcsere

Etarget

Forradalmi üzemanyag az Audinál

neney 2018.07.14. 09:24

Az Audi már teszteli a 34 százalékban a cukorrépa feldolgozásának melléktermékeiből származó, új módszerrel előállított biokomponenssel kevert benzint az A4-esben.

Kapcsolódó kép

A francia Global Bioenergies által kidolgozott eljárás a cukorrépa feldolgozásakor keletkező, nem ehető melléktermékeket hasznosítja bioüzemanyag előállítására, vagyis nem von el közvetlen forrásokat az élelmiszer termeléstől.

Az áprilistól tesztelt biobenzin alapanyaga a Global Bioenergies németországi üzeméből származik, az üzemanyag-komponenssé történő átalakítás folyamatában a német Fraunhofer Institute is részt vett. A társaság számos szabadalommal rendelkezik a mezőgazdasági hulladékokban található cukrot izobuténné, egy általában kőolajból előállított szénhidrogénné átalakító baktériumokkal kapcsolatban.

A cukorrépából előállított keverék nagy előnye például a bioetanollal szemben, hogy bármelyik autóban használható, a motor mindenfajta átalakítása nélkül.

Szólj hozzá!

Rangsorolták a leggyorsabb szuperszámítógépeket

neney 2018.07.08. 08:39

Az 500 leggyorsabb között többségben vannak a kínai rendszerek, a lista első két helyét pedig még mindig őrzik. Japán is előrébb lépett. Az USA nem áll túl jól.

Immár 50. alkalommal frissült a világ leggyorsabb szuperszámítógép fürtjeit gyűjtő lista, amely az 500 leggyorsabb konfigurációról ad képet. Ez a lista júniusban és novemberben frissül, jelentősége pedig hatalmas, hiszen megmutatja, mekkora számítási teljesítményre támaszkodhatnak az egyes nemzetek.

Először érdemes néhány pillantást vetni a „nagy képre”. A TOP500-as lista erőviszonyok tekintetében alaposan átalakult, hiszen míg korábban 169-160 volt az állás az USA és Kína között az USA javára, addig most már csak 143 amerikai rendszer képviselteti magát a felsorolásban, a kínaiak azonban már 202 nagyteljesítményű rendszert tudhatnak magukénak. Ekkora lemaradásban még nem volt az Amerikai Egyesült Államok a TOP500-as lista 25 éves fennállása alatt. A további szereplők között 35 japán konfigurációt is találunk, így Kína és az Amerikai Egyesült Államok után Japán a harmadik legjelentősebb szuperszámítógép-nagyhatalom. Van még a listán 20 német, 18 francia és 15 brit szuperszámítógép-fürt is, magyar rendszer azonban nem került be az 500 leggyorsabb közé. Számítási teljesítmény terén szintén Kína vezet, ugyanis a Top500 összesített lebegőpontos számítási teljesítményének 35,4%-át adják a kínai rendszerek, ezzel szemben az amerikaiak csak 29,6%-kal járulnak hozzá a teljes képhez.

Sunway TaihuLight

A júniusi listához képest az első három helyen nincs változás: az első a kínai Sunway TaihuLight a maga 93,01 PETAFLOP/s-os elméleti maximális számítási teljesítményével, a második az ugyancsak kínai Tianhe-2 33,86 PETAFLOP/s-mal, a harmadik pedig a svájci Piz Daint. Utóbbi nagyot fejlődött, hiszen Nvidia Tesla P100-as gyorsítókártyákkal szerelték fel, így a korábbi 9,77 PETAFLOP/s-os számítási teljesítmény 19,59 PETAFLOP/s-ra ugrott.

Tianhe-2

A negyedik helyen egy új rendszer, a japán Gyoku foglal helyet. Ez egy ZettaScaler-2.2 alapú megoldás, ami PEZX-SC2-es gyorsítókártyákkal és Intel Xeon processzorokkal dolgozik. Különlegesség, hogy ennyi magot eddig még egy rendszer sem tartalmazott: a japánok újdonsága 19 860 000 maggal és 19,14 PETAFLOP/s-os teljesítménnyel várja a számítási feladatokat.

Piz-Daint

A változások hatására a negyedik helyről az ötödikre esett vissza az öt éve beüzemelt Titan, amely 17,59 PETAFLOP/s-os számítási teljesítmény elérésére képes. A hatodik a Sequoia lett a maga 17,17 PETAFLOP/s-os számítási teljesítményével, a hetedik helyre pedig a Trinity jött fel, amely korábban még a Top10-es lista utolsó helyezettje volt. Ehhez persze az is kellett, hogy a szuperszámítógép-fürtöt Intel Knights Landing sorozatú Xeon Phi processzorokkal egészítsék ki, így a 8,10 PETAFLOP/s-os számítási teljesítmény 14,14 PETAFLOP/s-ra katapultált.

A Cori a hatodik helyről a nyolcadikra esett vissza a maga 14,014 PETAFLOP/s-os számítási teljesítményével, a kilencedik pedig az Oakforest-PACS lett, amely korábban hetedik volt. Utóbbi továbbra is 13,54 PETAFLOP/s-os számítási teljesítményre képes. Az utolsó helyet a K computer foglalta el, ami a nyolcadik helyről esett vissza, teljesítménye azonban továbbra is 10,51 PETAFLOP/s.

Ahogy az a fenti listából is látszik, most először fordult elő, hogy a 10 leggyorsabb szuperszámítógép-fürt mindegyike 10 PETAFLOP/s feletti számítási teljesítményt nyújt, de a PETAFLOP/s-os határt is több rendszer lépte már át, mint fél évvel ezelőtt: 138 helyett 181. Az 500 leggyorsabb szuperszámítógép-fürt kombinált számítási teljesítménye a júniusi 749 PETAFLOP/s-os szintről mostanra 845 PETAFLOP/s-ra emelkedett, ami komoly előrelépés, hiszen egy évvel ezelőtt ez az érték még csak 672 PETAFLOP/s volt.

Szólj hozzá!

Privát pihenőkabinok a reptereken

neney 2018.07.02. 09:03

A kényelmetlen reptéri székeken való várakozás és szendergés napjai úgy tűnik, meg vannak számlálva.

Az európai repteren 2018-ban megjelennek azok a luxusfelszereltségű pihenőkabinok a tranzitban, melyekben az álmos utasok rendesen kipihenhetik magukat – írja a Travel and Leisure.

A minimál dizájn jegyében készült fekvő kabinok futurisztikus gyorsulási verseny indulóira emlékeztetnek, de szerintünk inkább óriási szoláriumágyakra hasonlítanak.

Az airpodok legjobb húzása, hogy a bennük található plüssfotelek ággyá alakíthatók. A beltéren kényelmesen elférnek a csomagok is, illetve a kütyük töltésére és wifi-használatra is van lehetőség. A tervezők a levegő tisztításáról sem feledkeztek meg, és persze a Netflix-et is bevezették a kabinba. És mivel az airpodok többek között csendet is biztosítanak, bérlőjük beállíthat egy "ébresztőórát" is, illetve egy figyelmeztetőrendszert, mely közvetíti a csak az ő járatára vonatkozó információkat.

Az airpodokat órás ciklusokban lehet majd bérelni.

Az airpodok fejlesztői két szlovén üzletember, akik gyakori utazóktól kaptak tanácsokat és segítséget a kabinok megtervezéséhez. A luxuspihenők egyelőre tesztüzemként lesznek elérhetőek 2018 második felében, az európai reptereken. Természetesen nem ez az első alkalom, hogy ilyesmivel próbálkoznának a világban: mint ismeretes, például Dubajban már igluban is lehet aludni a repülőtéren.

Szólj hozzá!

Elkészült a legerősebb GPU-alapú szuperszámítógép

neney 2018.06.29. 07:58

A Svájci Nemzeti Szuperszámítógép Központban „csak” annyit csináltak, hogy a Piz Daint grafikus gyorsítóit modernebbre cserélték.

Nem csak a játékosok, hanem a szuperszámítógépek világában is nagyon jól teljesít az NVIDIA Pascal architektúrája. Számos, eddig inkább kisebb teljesítményű óriásgépet építettek a Tesla P100 gyorsítókra támaszkodva, amelyek egyik hatalmas előnye, hogy komolyabb technikai fejlesztés nélkül, majdhogynem egyszerű cserével modernizálhatóak vele a korábbi gépek is.

Ilyen folyamat zajlott tavaly ősztől egészen a közelmúltig a Svájci Nemzeti Szuperszámítógép Központban, ahol 40 millió svájci frankos befektetéssel frissítették fel a Piz Daint szuperszámítógépet. Az amerikai Cray vállalat 5320 darab XC50-es node-jából álló óriás Kepler-alapú Tesla K20X gyorsítóit (node-onként egy) cserélték Tesla P100-asokara, és ha már úgyis szétkapták a vasat, Xeon E5-2690 v3-ra (node-onként kettő) cserélték a korábbi processzorokat. A rendszer része még 1431 darab GPU nélküli Cray XC50 node, amikbe Xeon E5-2695 v4 processzorok kerültek.

Ezekkel a fejlesztésekkel a Piz Daint az egycsapásra a legnagyobb teljesítményű GPU-alapú megoldássá vált, az 500 legerősebb szuperszámítógép ranglistáján 19,59 PFLOPS számítási teljesítménnyel az előkelő 3. helyre ugrott előre a korábbi nyolcadikról. Az NVIDIA grafikus gyorsítói hatalmas teljesítményük mellett nagyon energiatakarékosak is: a negyedik helyen álló Titan szuperszámítógép 2 PFLOPS-szal kisebb teljesítményt majdnem négyszer akkora fogyasztással produkál, mint svájci konkurense, a kínai ranglistavezetők, a Sunway TaihuLight és a Tianhe-2 pedig még gyengébbek energiahatékonyságban.

Szólj hozzá!

Négydimenziós képek az atomok világáról

neney 2018.06.26. 08:07

A Caltech kutatói által kifejlesztett új megfigyelési technológia lehetővé teszi, hogy a nanoméretű rendszerekről gyors egymásutánban olyan képek készüljenek, melyek filmmé állíthatók össze. A módszer neve négydimenziós (4D)-mikroszkópia.

http://www.origo.hu/i/0912/20091222atomok.gif

A tudósok egyre gyorsabb jelenségek rögzítésére törekednek. Még nagyobb a kihívás, ha az időbeli és a térbeli nagyítást egyszerre kell elérni. Az ultragyors jelenségek kémiájának kutatói az 1980-as évek végén érték el a femotszekundumos időfelbontást. A femtoszekundum a másodperc ezerbilliomod (10-15) része, ennyi idő alatt a fény mindössze 100 nanométert tesz meg, ami egy nanoszerkezet vagy egy vírus mérete.

A femtokémia kifejlesztését az ultragyors lézerek megjelenése tette lehetővé. A kinetikai mérésekhez két lézerimpulzus kell. Az első a gerjesztőimpulzus, ennek hatására zajlik le a kívánt kémiai reakció. Ez monokromatikus impulzus. A második impulzussal az abszorpciót mérik, ezért ez széles és folytonos spektrumú impulzus. A femtokémia létrehozója, Ahmed Zewail kísérleteivel bebizonyította, hogy ezeknek a gyors lézerek alkalmazásával megfigyelhető az atomok molekulán belüli átrendeződése.

Zewail és munkatársai tehát a spektrum nagyon gyors felvételével érték el sikereiket femtoszekundumos kémiai reakciók megfigyelésében, az atomok és molekulák "röptében való elkapásában", a módszer azonban nem adott információt a molekuláris átrendeződések térbeliségéről, a folyamat tér-dimenziójáról. Egy most kidolgozott módszerrel, a 4D mikroszkópiával azonban már 3D képeket kaphatnak az ultragyors fizikai és kémiai folyamatokról - a negyedik dimenzió alatt itt az időt kell érteni. A módszer alapja az elektron-diffrakció, amikor egy elektronnyalábbal világítják meg a tárgyat. A tárgy atomjairól visszaverődő elektronok egy szóródási képet hoznak létre a detektorban, az így létrejövő minták pedig az atomok pillanatnyi elrendezéséről árulkodnak. Az atomok mozgása miatt azonban a szóródási kép elmosódott lesz, emiatt a mintában lejátszódó kisméretű változások részletei nem figyelhetők meg.

http://www.origo.hu/i/0912/20091222atomok1.jpg

Zewail és a posztdoktori ösztöndíjas Aycan Yurtsever úgy oldották meg az életlenség problémáját, hogy állandósult elektronsugarak helyett elektronimpulzusokat használtak. Kísérletükben egy kristályos szilíciumszeletet használtak mintaként, melyet először egy rövid lézerimpulzussal felmelegítettek, majd egy femtoszekundumos elektronimpulzust bocsátottak rá.

A mintáról visszaverődő elektronok diffrakciós képet hoztak létre a detektorban. Az elektronimpulzusok olyan rövidek, hogy visszaverődésük alatt a minta atomjainak nincs idejük nagy elmozdulásra, így ez a rövidebb "expozíciós idő" éles diffrakciós képet eredményez. A minta melegítése és a kép felvétele közötti idő változtatásával más és más fázisban levő képek kaphatók. Ezeket összegyűjtve egy femtoszekundumos időbeli felbontású film hozható létre.

Mi is történt itt? Amikor a lézerimpulzus fotonjai gerjesztették a minta szilíciumatomjait, azok kis időkéséssel sugározták ki az energiát. Ez az úgynevezett foton-indukált közel-téri elektronmikroszkópos (PINEM) hatás: bizonyos anyagokra rövid lézerimpulzust bocsátva azok egy rövid, de mérhető ideig, egytized-egyszázad femtoszekundumig "fénylenek". Ha ekkor elektron van a közelben , az elnyelheti az atomok által kibocsátott fotont. Az elektronok többsége nem nyel el semmit, de az energiaváltozást elszenvedő elektronok száma akkor a leginkább szembeszökő, ha az időzítés éppen jó, vagyis, ha az elektronok akkor haladnak át az anyagon, amikor ott a sugárzás a legerősebb.

http://www.origo.hu/i/0912/20091222atomok2.jpgEzen a képen szén nanocsövekben kisugárzott fotonok képződtek le nagy sebességű elektronokkal. A nanoszerkezet átmeneti elektromos mezői két időbeállítás és két polarizációs állapot esetén.

Ez a vizualizációs technika új távlatokat nyit a plazmonikában, a fotonikában, valamint a kapcsolódó tudományágakban. Az új módszer fizikai érdekessége az, hogy lehetséges fotonokat leképezni elektronok segítségével.

Szólj hozzá!