Csúcstechnológia

A blog azokkal a különleges technológiákkal, érdekességekkel foglalkozik, amelyek a tudomány mai állása szerint a technológia élvonalába tartoznak. Csúcstechnológiának nevezzük azokat a technikai újításokat, találmányokat, melyek messze meghaladják a saját korukat. Jó szórakozást!

Etarget3

FRISS BLOGOK

NAPTÁR

április 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Etarget

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

statcounter

linkcsere

Etarget2

Előre jelezhetőek a forradalmak?

neney 2018.04.21. 09:15

Egy Nautilus névre keresztelt SGI Altix típusu szuperszámítógép segítségével kutatók képesek lehetnek akár a megmozdulások forradalmak és hasonló események előre jelzésére is. 

Az SGI Altix több százmillió újságcikket elemzett ki és így képes volt megjósolni az egyiptomi és a líbiai eseményeket. Apró szépséghiba, hogy az előrejelzésre már az események megtörténte után került sor. A szakemberek szerint azonban a lényeg az, hogy a módszer működik, így a jövőben akár valódi előrejelzésekre is sor kerülhet majd. Kalev Leetaru, az Illinoisi Egyetem munkatársa különböző forrásokból származó információk elemzésével bízta meg a szuperszámítógépet, majd érdeklődve várta a végeredményt.


Mubarak egyiptomi elnökről szóló cikkek aránya az évek során

Az SGI Altix által futtatott program különböző címszavakat keres a szövegekben és ezek alapján próbál meg előre jelezni eseményeket. Ezek lehetnek közelgő gazdasági történések éppúgy, mint forradalmak. A módszer rendkívül egyszerű: a szuperszámítógép és a kifejlesztett program a megadott cikkekben olyan címszavakat keres, mint "borzalmas", "félelmetes", vagy éppen "jó", "kedves". Amennyiben az egyik országról és az ott uralkodó állapotokról szóló cikkekben egyre gyakrabban fordul elő a félelmetes és a borzalmas szó, akkor a rendszer kikövetkezteti a lehetséges politikai, vagy éppen gazdasági jövőt. Az eredmény természetesen közel sem 100 százalékos, de a dolog meglepően jól működik.


Bin Laden mozgása a cikkek szerint 1979 január és 2011 áprilisa között

Sőt, elvileg még Oszama bin Laden tartózkodási helyét is sikerült volna megállapítani ezzel a módszerrel. A rendszer ugyanis a különböző információk alapján képes volt utólag nyomon követni bin Laden mozgását és tartózkodási helyeit. Leetaru szerint ezek az adatok jóval pontosabbak az amerikai titkosszolgálatok következtetéseinél és előrejelzéseinél. Az SGI Altix az akkori információk kielemzése után egyértelműen azt jelezte előre, hogy küszöbön áll a hatalomváltás Egyiptomban. Az amerikai kormány talán másként döntött volna akkor, ha rendelkezésére áll ez az információ. A kabinet akkor azonban még javában Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt támogatta. Az események azonban az SGI Altix szuperszámítógépet igazolták.

Szólj hozzá!

Csúcstechnológia védi a fukushimai dolgozókat

neney 2018.04.18. 12:17

A Cyberdyne a Japán Robot Héten mutatta be a HAL-t (Hybrid Assistive Limb), amely lehetővé teszi viselője számára, hogy emberfeletti képességek birtokában, a sugárzástól védve dolgozzon.

A cég kutatói kifejezetten a sérült fukushimai erőmű leszerelési munkálataihoz készítették a robotot. A HAL agyhullámokkal irányítható - az érzékelők a felhasználó agyának elektromos jelei alapján aktiválják a robot végtagjait, így a közel 130 kilós szerkezet szinte eggyéolvad az emberrel, súlya gyakorlatilag észrevehetetlen.

Yoshiyuki Sankai, a Tsukuba Egyetem professzora a bemutatón elmondta, hogy a HAL külső borítása megóvja viselőjét a radioaktív sugárzástól, míg a keringtető rendszer hűvösen tartja a robot belsejét. A fedélzeti számítógép folyamatosan nyomon követi a felhasználó szívverését és légzését a fáradtság jelei után kutatva.

Szólj hozzá!

Lebomló autóalkatrészek?

neney 2018.04.15. 12:13

Képzeljük csak el, hogy egyszer majd talán olyan autókat gyártanak világszerte, melyek alapanyagai között olyan anyagokat is megtalálhatunk, melyekkel amúgy leginkább csak az étkezésnél találkozhatunk. Elsőre talán nagyon bizarr ötletnek hangzik a dolog, de kutatók egy csoportja azt állítja, hogy nincs már messze az az idő, amikor szójababból készült autóalkatrészek, vagy komplett autók lesznek kaphatóak a piacon.


A kutatóknak és tudósoknak ugyanis olyan új technológiákat sikerült kifejleszteniük, melyek segítségével eleinte a gépjárművek motorjainak bizonyos fém alkatrészeit, majd később egyéb autóalkatrészeket is helyettesíteni lehet szójababból, illetve szójababolajból készített anyagokkal. A fejlesztőcsapat természetesen hangsúlyozta, hogy a kutatómunka egyelőre még nagyon kezdeti stádiumban van, ám már az eddig elért eredmények is nagyon bíztatóak, vagyis talán már nem is kell túl sokat várnunk az olyan autók megjelenésére, melyek az életciklusuk után akár teljes mértékben is képesek lesznek majd biológiailag lebomlani.

Az illinoisi Mezőgazdasági Kutatóintézet és az Arizonai Egyetem kutató szerint a szójababolaj már csak azért is kiváló alapanyagnak bizonyul, mert rendkívül olcsó, hiszen például az Egyesült Államokban évente hatmillió tonna ilyen olajat termelnek, melynek egy bizonyos része minden évben felesleget képez. Ezenkívül az sem elhanyagolható szempont, hogy a szójababolaj alkalmazása rendkívül környezetbarát lépés lenne.


A nyersanyagot már nem a rozsda marja?

A kutatók tervei szerint néhány év múlva olyan teljesen automatizált, számítógépek által vezérelt gyártóüzemeket nyitnak majd világszerte, melyek viszonylag bonyolult technológiai folyamatok révén szójababolaj pasztából különböző gépjármű alkatrészeket tudnának előállítani. Paul Calvert, az Arizonai Egyetem anyagtechnológiai professzora szerint eleinte kisebb, majd később akár nagyobb alkatrészeket is gyárthatnak majd szójababolajból. A professzor szerint a szójababolajból készült alkatrészek legalább olyan erősek lesznek, mint az alumínium alkatrészek, azonban tömegük csak 50 százaléka lesz azokénak. Az előzetes becslések szerint a szójababolaj alapanyagra épülő alkatrészek egyáltalán nem lesznek drágák, hiszen nagyjából 30 százalékkal lesznek olcsóbbak a megszokott anyagokból készülő alkatrészeknél. Az új szuperanyag egyébként körülbelül 80 százaléka lesz szójababolaj, a fennmaradó húsz százalékot pedig gyanta, szilícium, üvegszál és szénszál teszi majd ki.

Szólj hozzá!

Szerves áramkörök?

neney 2018.04.12. 06:10

20171001165503_robot_robotika_munkaero_automatizalas_pixabay_642x369_cover.jpg

 

A Bell Labs tudósai olyan tranzisztorokat és elektromos kapcsolókat készítettek, melyek mérete egyetlen homokszemcse milliomod része. Ez a technológia kulcs szerepet játszhat parányi számítógép chipek kifejlesztésében, melyek energia fogyasztása is hasonlóan kicsi lesz.

Szerves molekulák és egy kémiai összeillesztési folyamat segítségével a tudósok egy-két nanométerre, avagy egy méter milliárdnyi részére csökkentették a tranzisztorok méretét, mely eddig szinte elképzelhetetlen volt. A kutatást a Nature magazin csütörtöki számában tették közre, melyben a tudósok elmondták, hogy sikerült egy egyszerű áramkör modult is megépíteniük, melyet általánosan használnak a számítógépekben a tranzisztorokhoz.

"Egyszerű de csodálatos és okos szemlélet" - mondta Paul Weiss, a Pennsylvania State University kémia professzora. "Rengeteg nehézséget kiküszöböl, melyet a nano-gyártás örökölt."

A molekuláris kapcsolók már-már a Szent Kehely szerepét töltik be a modern elektronika fejlesztésében. A chipek jelenlegi szilícium generációinak fizikai korlátai 10-15 éven belül megakadályozzák az erősebb eszközök kifejlesztését. Minél több tranzisztor kerül egy chipbe annál nagyobb mértékben nő az adatfeldolgozási képessége. Több szakértő is elképzelt már olyan mikroszkopikus számítógépet, mely elvileg bárhol elhelyezhető a folyamatos feltöltés igénye nélkül. A Lucent Technologies Inc. tulajdonában lévő Bell Labs kutatása újabb tétel a molekuláris elektronika sikeres kísérleteinek egyre növekvő listáján. A Bell Labs Hendrik Schon vezetésével egy sajátos, thiol néven ismert szerves anyagot használt fel a kutatásokhoz. A molekulák jól vizsgáztak az elektromosság erősítésében és szabályzásában is.

"Rendkívül nehéz kitapasztalni hogyan kapcsolható elektronikusan egy molekula és ezidáig senki sem készített elektronikus 'kaput' ebből a molekula típusból" - mondta Tom Thies az IBM kutató részlegének fizikai tudományokkal foglalkozó vezetője. "Ha ténylegesen ez történik, akkor ez egy nagyon fontos előrelépésnek számít."

A kutatók elmondása szerint ez a technológia viszonylag egyszerű és költségkímélő is, mindamellett nagyon sűrű tranzisztorokat eredményez. Az egy-két nanométeres elektródák közti távolsággal a tranzisztor úgy nevezett csatornahossza a valaha élőállított legkisebb lesz.

Szólj hozzá!

Ezt tudják majd a jövő autói

neney 2018.04.09. 12:06

Észre sem vesszük, de sorra forradalmasítják a legújabb modellek az autóipart. Azonban csak most lépünk bele a jövőbe. Az igazi csúcstechnológia még ránk vár.

Sokat hallani manapság a legújabb kocsikról, ami nem csoda, hiszen most lépünk bele az elektromos autók világába. Nos, ez az egyik újdonsága ennek az iparágnak. Szépen lassan eltűnnek a hagyományos benzines és dízeles autók, és megjelennek az utakon az elektromosak, valamint a különféle hibrid hajtásúak, amik hatótávolsága jelenleg ugyan néhány száz kilométerre korlátozódik, de jó esély van rá, hogy ez meg fog nőni.

A számunkra igazán nagy érdekességek a felszereltségben, valamint a működésben lesznek. Az önvezető autók már évek óta léteznek, így 10-20 év múlva szép számmal látunk ilyet az utakon is. Az biztos, hogy nagyon furcsa lesz, ám felettébb hasznos. Ez a biztonság szempontjából nélkülözhetetlen, ugyanis a balesetek túlnyomó többsége emberi hiba miatt következik be, amit a gép ki tud küszöbölni. 100%-os biztonsága sosem lesz, mégis hatalmas előrelépés lesz. Egyes autókban pedig nem is lesz már kormány, mert feleslegessé válik, hogy mi irányítsuk.

Maga az autóban utazás egy multimédiás élmény lesz. A legújabb modellekben már számtalan szórakozást nyújtó eszköz megjelenik. Az önvezető autók korában pedig akár teljes mozifilmet nézhetünk végig egy termetesebb kijelzőn térhatású hangzással egy tökéletesen szigetelt térben. Konkrétan elfelejtkezhetünk arról, hogy egy kocsiban utazunk.

Nincs több dugóban állás! Az autó egymással is képesek lesznek kommunikálni, így olyan útvonalakat állítanak fel, ami abban segít, hogy ne jöjjenek létre dugók. Ehhez persze az szükséges, hogy a legtöbb autó intelligens legyen.

Most még merész elképzelés, de a későbbiekben nem lesz szükség arra, hogy menetiránnyal előrefelé utazzunk. Az első ülések hátrafelé fordítva beszélgethetünk a barátainkkal, vagy akár átalakítva ágyként is funkcionálhatnak, így egy 5 órás utat nyugodtan végigaludhatunk.

Szólj hozzá!